maanantai 21. maaliskuuta 2016

Levyjarrujen huolto.

Huollamme Vw Passat vm 1997 etulevyjarrut. Asettelemme auton nosturille ja irroitamme etupyörät.
Seuraavaksi väännämme liukutapit irti satulasta, jotta saamme satulan ja jarrupalat irti satulan kannattimesta.

Kun olemme saaneet jarrupalat ja satulan irti: irroitamme jarrusatulan kannattimen kaksi kiinnityspulttia ja itse kannattimen, jotta jarrulevy mahtuu irtoamaan. Kiinnitämme jarrusatulan roikkumaan auton tolpasta mig-langalla, jottei satulan paino rasita jarruletkua.
Tämän auton jarrusatuloiden liukutapit olivat jumiutuneet lian takia, joka oli lopulta aiheuttanut jarrupalojen epätasaisen kulumisen. Myös satuloiden tiivistesarja oli uusittava nestevuodon takia.
Asetimme jarruletkupuristimen toisen etujarrun jarruletkuun ja painoimme jarrupojinta, kunnes jarrumäntä tuli ulos sylinteristä ja laitoimme toiseenkin jarruletkuun puristimen, jottei nestettä valu turhaan hukkaan. Otimme vanhat tiivisteet pois satulasta ja puhdistimme tiiviste-urat ruosteesta ja hapettumista käyttäen hienoa hiomapaperia. Lisäksi puhdistimme jarrusatulan kannattimen liukupinnat hiomapaperia ja teräsharjaa käyttäen ja laitoimme lopuksi kuparitahnaa liukupinnoille.


Seuraavaksi uusimme satulan tiivisterenkaan, tämän jälkeen asensimme satulaan uuden likasuojatiivisteen. Huom. Likasuojatiiviste kannattaa asentaa uraansa, ennen kuin asentaa männän takaisin paikoilleen. Mäntä menee paikoilleen, kunhan venyttää pölysuojaa ja käyttää liukasteena esimerkiksi jarruvaseliinia. Alla uusi mäntä paikoillaan.
Puhdistimme myös jarrulevyn sisemmät pinnat, jotta levyn ja navan väliin ei jää likaa tai hiekkaa, jotta levy ja siten myös etupyörä istuu kunnolla paikoilleen.
Seuraavaksi jarrulevy asennetaan paikoilleen ja kiinnitetään jarrusatulan kannatin.
Uudet liukutapit voidellaan jarruvaseliinilla ennen asentamista. Sisempi jarrupala kannattaa asettaa satulaan kiinni ennen satulan asentamista. Ulompi pala voi maata satulan kannattimen liukupinnalla, jotta satula mahtuu "uimaan" hyvin paikoilleen. Sitten liukutapit kiristetään momenttiinsa ja väännetään jarrupaloja kannatteleva jousi paikoilleen ja asennamme pyörän paikoilleen. Muista irroittaa jarruletkupuristimet ja ILMATA JARRUT huollon jälkeen.

torstai 10. maaliskuuta 2016

Alustan kunnon tarkastus.

Auton alustan kunnon tarkastuksessa kiinnitetään huomioita jarruihin, niveliin ja nivelten kumityynyihin, vetoakseleihin ja niiden suojakumeihin. Lisäksi korin kantavien rakenteiden ehjyys tarkastetaan, eli tarkastetaan onko kantavat rakenteet ruostuneet puhki, onko iskunvaimentimet, jouset ja pyöränripustukset, iskunvaimentimien kääntölaakerit ja pyöränlaakerit kunnossa.
              Jarrut: Tarkastetaan jarrupalojen ja -levyjen kunto. Jarrupaloissa tulee olla kulutuspintaa riittävästi molemmilla puolella jarrulevyä. Jarrulevyssä tulee myös olla vähintään toleranssien määrittämä minimipaksuus/kulutusvara.
Tässä levyjarrussa jarrupalat ovat ottaneet levyn pintaan hieman epätasaisesti tehden hieman uraisuutta ja jarrulevy on kulunut hieman epätasaisesti. Jarrulevyn reunassa ei ole haittaavan suurta pykälää, joka ilmaisee voimakasta kulumista. Tässä levyjarrussa jarrupaloista ja niiden kulutuspinnoista oli huono ottaa kuvaa irroittamatta rengasta. Otin alustan tarkastuksen kuvat katsastustarkistuksen yhteydessä.
 Myös jarruletkujen ja jarruputkien kunto tulee tarkastaa. Jarruletkujen sivuissa on yhtenäiset, tai katkoviivat, jotka helpottavat tulkitsemaan onko jarruletku asennettu kiertyneenä paikoilleen. Viivan tulee pysyä mahdollisemman suorassa koko matkalla taitosta. Letkuissa ei saa olla murtumia, vaikka letkujen kiinnityspisteiden vieressä, joka on tyypillinen murtumiskohta on kaksinkertainen pinnoite, päällimmäisen murtuessa myös alempi toimintakyvyn säilyttämisen kannalta kriittinen pinnoite on vaarassa rikkoontua pian.
Jarruputket/jarrulinjat tulee myös ehdottomasti tarkastaa. Putket eivät saa olla syöpyneet puhki, ja myös pahoin, muttei puhki asti syöpyneet putket tulee vaihtaa uusiin. 
Iskunvaimentimet: Tarkastetaan, ettei iskunvaimentimet ole vuotaneet, ja että kiinnityksien puslat eli kumityynyt ovat kunnossa. Lisäksi etuiskunvaimentimien yläpäässä on kääntölaakerit, koska etupyörät ovat ohjauksen takia kääntyvät ja iskunvaimennin sekä tolppa kääntyvät hieman myös.
Jos etupyörän ollessa ilmassa käännämme etupyörää suuntaan ja toiseen, ja jousi nytkähtelee tolpassa tai pyörä pyrkii kääntymään takaisinpäin, on iskunvaimentimen yläpään laakeri todennäköinen syy-vika. Alla vuotanut iskunvaimennin.
Iskunvaimentimet tarkastetaan katsastustarkastuksessa niinkutsutulla testiradalla, joka täryyttää auton pyöriä ja mittaa iskunvaimentimien vaimennusominaisuuksia. Pääasiallisesti testissä keskitytään vaimennuskertoimen lisäksi erityisesti saman akselin iskunvaimentimien keskinäiseen prosentuaaliseen eroon. Iskunvaimentimien kanssa tekevät yhteistyötä jouset. On olemassa kierrejousia, jotka ovat nykyään yleisin ratkaisu henkilöautoissa, ja joissain vanhemmissa- ja pakettiautoissa on lehtijousia. Tarkastetaan ennenkaikkea, että jouset eivät ole poikki! Jousi voi olla murtunut poikki, vaikka se näyttäisi olevan paikallaan. Jousilautasessa on kuoppa, jossa jousen pään tulee olla. Poikkinaisen jousen huomaa monesti myös auton "ryhdistä", eli jos joku kulma makaa alempana, kuin muut. Alla ehjä jousi.
Vetoakselien suojakumien tulee olla ehjät, eikä ne saa olla irrallaan kummastakaan päästä.
Nivelet: Niveliä voi nykiä tai väännättää hieman vääntöraudalla tarkastaakseen nivelten toimivuuden ja ennen kaikkea kumityynyjen eli ns. puslien kunnon. Kumityynyjen tulee olla ehjät. Kumi/muovityynyjen tehtävänä on vaimentaa tärähdyksiä ja vääntövoimia. Jos nivelen pusla on viallinen, se aiheuttaa rasitustilanteessa kolinaa. Kiinnitä nykiessä huomiota mahdollisiin välyksiin ja kolahduksiin. Kuvassa kumityynyesimerkkinä moottorin kannatinkumi: kumi joustaa kiinnitettävän osan ja kiinnityspisteen välillä värinöitä ja nytkähdyksiä. Tämän vuoksi itse korvakkeisiin ja niveliin kohdistuu vähemmän voimia.
Pyöränlaakereiden kunto tarkastetaan painamalla rengasta ensin käsin sekä vasemmalta, että oikealta puolelta pyörän keskikohtaa ja tarkistetaan onko sivuttaissuunnassa välystä, joka ei johtuisi mahdollisesta nivelen välyksestä. Lisäksi pyöräyttämällä rengasta kuulemme ääntääkö pyöränlaakeri. Älä sekoita laakerin ääntämistä laahaavaan jarruun. Vioittunut pyöränlaakeri aiheuttaa monesti sen, että pyörän pyöriessä syntyy resonointia iskunvaimennintolppaan ja sitä kautta auton koriin.