Ennen kuin hyppää auton rattiin ja liikenteeseen: erityisesti jos auto on sinulle vieras, eli laina-, vuokra- tai työauto tulisi suorittaa ajoonlähtötarkistus.
1.Tarkasta, että moottoriöljyä on riittävästi. Moottorin tulee olla sammutettuna, jotta öljy seisoo öljypohjassa, eikä ole kiertämässä moottorin öljykierrossa. Moottoriöljyn mittatikku löytyy konetilasta. Tarkemman sijainnin voi tarkastaa auton ohjekirjasta. Moottoriöljyn pinnan tulee olla tikussa ala- ja ylärajan välissä. Mielellään vähintään yli puolenvälin. Jos moottoriöljyä on liikaa, moottori pyrkii huohottamaan ylimääräisen öljyn huohotuslinjoja pitkin ulos, tai mahdollisesti sieltä mistä se helpoimmin pääsee ulos. Eli riskinä etenkin vanhoissa autoissa ja etenkin talvella on, että moottoriöljy pyrkii ulos esimerkiksi kampiakselin tiivisteen lävitse rikkoen tiivisteen.
2.Tarkasta, että jäähdytinnestettä on riittävästi. Jäähdytinnesteen vaje voi aiheuttaa auton moottorin ylikuumenemisen ja aiheuttaa moottoririkon riskin. Tähänkin on ohje käyttöohjekirjassa. Joissain autoissa on erillinen paisuntasäiliö, josta pinnan voi tarkistaa. Jäähdytin imee nestettä paisuntasäiliöstä, jos sitä on liian vähän, ja huohottaa ylimääräisen nesteen paisuntasäiliöön. ÄLÄ AVAA JÄÄHDYTTIMEN KORKKIA MOOTTORIN OLLESSA LÄMMIN. Jos moottori on lämmin, ja korkin avaa -voi jäähdytinneste lentää paineen takia ulos jäähdyttimestä ja jos nestettä joutuu silmiin, se voi viedä näkökyvyn lopullisesti. Vaikka jäähdyttimessä olisi pelkkää vettä, niin kuuma vesi on luonnollisesti myös vaarallista.
3.Tarkasta jarrunesteen määrä. Jarrut ovat tärkeä osa hallintalaitteistoa, jos jarrunestettä on liian vähän, se on todennäköisesti päässyt mekaanisen vian takia katoamaan jonnekkin, ja voi aiheuttaa jarrujen toimimattomuuden! Jarrunestesäiliö löytyy myös konetilasta ja siinä on yleensä ala- ja ylämerkki.
4.Tarkasta kytkinnesteen määrä. Kytkinneste on useimmiten samassa järjestelmässä jarrunesteen kanssa ja samaa ainetta, eli sama säiliö. Kytkinnesteelle voi olla myös oma säiliönsä, eli tarkasta ohjekirjasta.
5.Tarkasta ohjaustehostimen nesteen määrä. Säiliön sijainti löytyy ohjekirjasta. Liian vähäinen neste voi aiheuttaa ohjaustehostimen rikkoontumisen ja vähentää ohjaustehostimen tehoa, jolloin rattia on raskaampi kääntää erityisesti liikkeelle lähdettäessä.
6.Tarkasta pesulaitteen nesteen määrä. Kesäisin voidaan käyttää myös vettä, jos kunnollista pesunestettä ei ole saatavilla. Talvella tulee ehdottomasti käyttää tarpeeksi vahvaa pesunesteseosta, jottei neste jäädy muovisiin linjoihin ja pääse vaurioittamaan linjoja/pesuria.
7.Tarkasta renkaiden kunto. Tarkasta, ettei renkaissa ole ylimääräisiä pahkuroita sivuissa ja, että renkaan urasyvyydet ovat vähintään Suomen lainsäädännön mukaiset. Tarkista myös, ettei renkaassa ole esimerkiksi teräviä kappaleita kiinni, jotta rengas ei pääse rikkoontumaan ajon aikana!
8.Tarkista rengaspaineet. Rengaspaineet voidaan tarkistaa rengaspainemittaria käyttäen kiinnittämällä painemittari auton pyörän venttiiliin. Painemittari kiinnitetään ilmakompressoriin ja sillä voidaan lisätä tai vähentää ilmanpainetta renkaan sisällä. Oikeat rengaspaineet löytyvät ohjekirjasta ja usein myös kuskin oven aukaistaessa auton B-pilariin kiinnitetystä tarrasta tai laatasta. Ota huomioon, että kuljetettaessa raskaita lasteja rengaspaineet tulee olla erit kuin normaalisti. Rengaspaineet vaikuttavat renkaiden käyttäytymiseen, iskunvaimennukseen ja polttoaineenkulutukseen.
9.Tarkista auton kori päällisin puolin. Tarkista, ettei autossa ole mikään korin osa irtoamassa esimerkiksi kiinnitysten löystymisen takia (esim. roiskeläpissä ja puskureissa). Tarkista myös, ettei auton keulan osiin ole tullut vaarallisia teräviä kulmia, jotka voivat vahingoittaa muita liikenteenkäyttäjiä tai auton pyöriä. Tarkasta, että ovet ovat kiinni, eivätkä näin pääse aukeamaan ajon aikana.
10.Tarkasta auton asiakirjat. Tarkasta, että auto on liikennekäytössä, liikennevero on maksettu, määräaikaiskatsastus on suoritettu ja auton vakuutus on kunnossa. Näin vältytään mielipahalta/sakoilta/taloudellisilta tappioilta ja tiedetään, että auto on liikennekäyttökunnossa.
11.Tarkasta, onko autossa ensiapulaukku, sekä varoituskolmio. Nämä voivat todella tulla tarpeeseen onnettomuuden tai muun vastoinkäymisen sattuessa tien päällä. Nämä löytyvät yleensä auton tavaratilasta.
12.Tarkasta, että autossa on polttoainetta. Helppo tarkistaa polttoainemittarista. Tarkkaile myös, että liikkuuko polttoainemittarin viisari pitkään ajaessa mihinkään suuntaan. Polttoaineen loppuminen voi pysäyttää auton paikkaan, jonne et ole suunnitellut. Jos tämä tapahtuu risteysalueella, niin se on VAARATILANNE.
13.Tarkasta, että auton sähkölaitteet toimivat. Esimerkiksi lasinpyyhkijät, sähköiset hallintalaitteet.
14.Tarkasta, että auton valot ja suunta- sekä hätävilkut toimivat. Tarkistaessa kannattaa hyödyntää erilaisia valokatkaisijoita ja jarrupoljinta. Yksin tarkastaessa voi käyttää apuna tausta- ja sivupeilejä sekä jotain heijastavaa pintaa. Muista tarkastaa myös seisontavalot ja pitkät ajovalot, sumuvalot.
Tarkasta myös, ettei auton sisätiloissa ole ajoa haittaavia tekijöitä. Esimerkiksi näköesteitä, hallintalaitteiden käyttöä haittaavia asioita. Tarkasta erityisesti kuskin jalkatila, jos siellä on ylimääräistä sälää, niin hallintalaitteiden käyttö voi estyä ja aiheuttaa onnettomuuden.