tiistai 22. syyskuuta 2015

Asentajan opinnot: Tehtävä 3. Työkalut

Tässä tehtävässä esittelen henkilökohtaisen työkalusarjani perustyökalut. Tai itseasiassa tässä on kuva luokkatoverin pakista. PIDÄ TYÖKALUT JÄRJESTYKSESSÄ.
1. Ison räikkävääntimen pitkät hylsyt. Tarkoitettu kuusikulmakantaisten pulttien ja muttereiden kiristämiseen ja löysäämiseen/kiinnittämiseen ja irroittamiseen. Rivin jatkona myös tulppa-avain, joka on tarkoitettu sytytystulppien irroittamiseen ja kiinnittämiseen.
2.Pienen räikävääntimen pitkät hylsyt.
3.Ison ja pienen räikän lyhyet hylsyt tähtikantaisille kiinnikkeille. Tähtikanta on harvinaisempi, kuin kuusikulmakanta.
4.Väänninpäitä pikkuräikkään ja neliökantaruuvariin. Muunmuassa risti- ja talttapäisille ruuveille, kuusiokoloruuveille ja torx-kantaisille.
5.Sovitinpalalla neliökantaruuvariin tai pikkuräikkään sovitettavia väänninpäitä.
6.Pienen räikkävääntimen lyhyet hylsyt. Lyhyitä hylsyjä käytetään useimmiten, koska ne mahtuvat pienempiin rakoihin ja vääntövoima välittyy paremmin. Toisin kuin pitkät hylsyt, näillä ei yllä kovin syviin ahtaisiin kuoppiin.
7.Iso- ja pieni räikkäväännin. Räikkävääntimen akseli vastaa pyöritettäessä valittuun suuntaan ja pyörii tyhjää toiseen suuntaan. Suunta on vaihdettavissa vivusta, tämä nopeuttaa pulttien/muttereiden irroittamista/kiristämistä.
8.Nelikantaruuvain. Kuten ruuviväännin, mutta tähän on mahdollista vaihtaa erilaisia päitä vastaamaan työn alla olevaa ruuvia/pulttia/mutteria.
9.Tällä kohdalla on jatkovarret pieneen ja isoon räikkään, sekä ylhäällä T-väännin johon on helppo lisätä jatkovartta, jotta saadaan vääntövoimaa lisättyä. Alempana pienempi T-väännin.
10.Nivelvarsi isoon räikkään. Tätä, räikkää, ja sopivaa hylsyä hyödyntäen voidaan vääntää ahtaissa paikoissa ja vaikeissa kulmissa väännettävää kiinnikettä kiinni tai auki helpommin. Nivelvarsi vie jonkin verran vääntövoimaa.
11.Pihdit vasemmalta oikealle: "Ranskalaiset" pihdit, eli siirtoleukapihdit. Leukojen etäisyyttä voidaan säätää vastaamaan tartuttavaa kappaletta. Linjapihdit, ja kärkipihdit. Linjapihdit ovat hieman kompaktimmat, kuin siirtoleukapihdit, ja niissä on osa, jolla voi esimerkiksi kuoria johtoa, tai katkaista metallilankaa, vaikkakin johtojen kuorimiseen on myös olemassa erilliset pihdit. Kärkipihdit soveltuvat ahtaampiin koloihin ja esimerkiksi pienten sokkien irroittamiseen.
12.Kiintoavaimet. Kiintoavaimen toinen pää on avoin "listapää" ja toinen umpinainen kehä "lenkkipää". Eri kokoisia avaimia, joilla väännetään kuusikantakiinnikkeitä.
13.Eri kokoisia risti- ja tasakantaruuvivääntimiä. Tarkoitettu ruuvien irroittamiseen/kiinnittämiseen ja kiristämiseen/löysäämiseen. Tasakantavääntimiä voidaan hyödyntää myös väännätettäessä esimerkiksi muovikiinnikkeiden/liitinten klipsuja auki.
14.Valo- ja jännitekynä. Voidaan käyttää, kun selvitetään tuleeko johonkin kappaleeseen/johtoon/liittimeen sähköjännitettä. Kynä maadoitetaan ensin maadoitusjohdolla ja kokeillaan kärjellä mitattavaa pistettä, jos valo syttyy, niin jännitettä löytyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti