tiistai 25. lokakuuta 2016

Voimansiirto 2: Kaksoismassavauhtipyörä

Kaksoismassavauhtipyörää käytetään voimansiirron värinöiden vähentämiseksi.
Kiinteä vauhtipyörä on yhdestä kappaleesta valmistettu, kun taas kaksoismassapyörä koostuu kahdesta kappaleesta, jotka liikkuvat toisiinsa nähden. Vauhtipyörän kahden kappaleen väliin rakennettu vaimennusjärjestelmä vähentää moottorin momenttivärähtelyä tehokkaammin, kuin perinteinen vauhtipyörä. Kaksoismassapyörä koostuu vaimennusjousesta, kalvojousesta, primaarimassapyörästä ja sekundaarimassapyörästä.
Viallinen kaksoismassapyörä yleensä ilmenee ajossa täristämisenä kytkintä käytettäessä. Jos kaksoismassavauhtipyörä korvataan kiinteällä vauhtipyörällä, niin siitä voi seurata ongelmia muihin voimansiirron osiin, sillä voimansiirron kokonaisuutta suunniteltaessa on käytetty ajatusta, että kyseisessä autossa olisi nimenomaan kaksoismassavauhtipyörä. (Kytkimen kuluminen, vetonivelten vioittuminen). Lisäksi auton ajomukavuus kärsisi voimansiirron lisäntyneen värinän vuoksi. Kaksoismassapyörän kunnon kartoituksessa noudatetaan valmistajan antamia ohjeita. Tyypillisesti piirretään kaksoismassapyörän ulompaan kehään merkkiviiva, jonka jälkeen käännetään ulompaa kehää jousivastusta vasten ensin  vastapäivään, ja irroitetaan ote kehästä. Tämän jälkeen piirretään merkkiviivan kohdalle merkki sisempään kehään. Sitten käännetään ulompaa kehää myötäpäivään jousivastusta vasten ja irroitetaan ote kehästä ja piirretään merkkiviivan kohdalle merkki sisempään kehään. Tämän jälkeen tulkitaan kaksoismassapyörän kuntoa merkkiviivojen etäisyydestä, jolle valmistaja on antanut toleranssit mittayksikköinä tai hammasvälien lukumääränä.
Kaksoismassapyörä tulee asentaa moottorin kampiakseliin ensinnäkin oikein päin. Lisäksi kytkimen ja kaksoismassapyörän asennuksessa voidaan tarvita erikoistyökalua keskitykseen. Kiinnityspulteille on yleensä kiristysjärjestys ja momentti, ja joskus myös lisäksi ilmoitettu kierrettävä asteluku momenttiin kiristämisen jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti