Nelivetoinen auto eroaa kaksivetoisesta autosta voimansiirron osalta seuraavasti: Kaksivetoisen auton voimansiirto koostuu pääpiirteittäin vaihteistoista, tasauspyörästöstä ja vetoakseleista, tai sitten etumoottorinen takavetoauto tarvii vaihteiston perään kardaanin, joka yhdistää vaihteiston tasauspyörästöön ja takavetoakseleihin. Nelivetoauton voimansiirto koostuu pääpiirteittäin vaihteistosta, etuvetoakseleista, jakolaatikosta, kardaanista, tasauspyörästöstä ja takavetoakseleista.
Nelivedossa käytetään usein keskitasauspyörästöä, jotta vältytään turhalta renkaiden kulumiselta ja koko voimansiirtokokonaisuuden rasittamiselta.
Torsen-tasauspyörästörakenteessa järjestelmä kytkee elektro-pneumaattisesti nelivetoa päälle tai pois, pitkittäissuunnassa lukittuneena tai auki, tai pitkittäis- ja poikittaissuunnassa lukittua nelivetoa päällä. Kytkeminen perustuu ohjauspyörän kääntökulmaan, yksittäisten pyörien pyörimisnopeuksiin, jarrutustietoon ja kiihtyvyystietoon.
Viskolukon toiminta perustuu kahden lamellipinnan väliseen pyörimiseroon vetopyörästössä. Lamellien pyörimiseron kasvaessa, voimanvälitys kasvaa, sillä voima välittyy silikoniöljyn välityksellä ja silikoniöljyn viskositeetti kasvaa paineen ja lämpötilan vaikutuksesta lisäten kytkimen välittämää voimaa. Tämä on yksi tapa tasata etu- ja taka-akselille jaettavia voimia.
Haldex-kytkin on lamellikytkin, joka muodostuu mekaniikka-osasta, hydrauliikkaosasta ja elektroniikkaosasta. Mikroprosessorin ansiosta järjestelmä pystyy ottamaan huomioon monenlaisia tietoja. Haldex-kytkimen mikroprosessori ottaa vastaan pyörien pyörintänopeustietojen lisäksi kaiken ajotilanteesta kuten ajonopeudesta, kaarreajosta, moottorijarrutuksesta tai vedätyksestä kertovan tiedon moottorin ohjainlaitteelta. Haldex kytkimen toiminta perustuu akseleiden välisen pyörintäeron kasvaessa nousevaan öljynpaineeseen, joka painattaa kytkinlevyjä yhteen sitä kovemmin, mitä isompi akselien välinen pyörimisero on.
Kiinteä keskilukko tarkoittaa sitä, että etu- ja takavetopyörästöt ovat kiinteästi yhteydessä toisiinsa ja pyörivät samaa vauhtia, jos molemmissa vetopyörästöissä on myös kiinteä tasauspyörästön lukko, niin kaikki neljä rengasta pyörivät samaa vauhtia. Tämä kuluttaa renkaita kaarreajoissa ja rasittaa voimansiirtokokonaisuutta huomattavasti.
Vaikkakin nelivetoisella autolla kiihtyvyys voi olla liukkaallakin pinnalla hyvä, niin täytyy muistaa ettei nelivetojärjestelmällä ole _merkittävää_ vaikutusta jarrutusmatkaan. Moottorijarrutustilanteessa neliveto voi vaikuttaa hidastuvuuteen, mutta hätäjarrutuksessa ei jarrutusmatka lyhene merkittävästi.
Nelivetoisen auton huolto eroaa kaksivetoisen auton huollosta pääpiirteittäin seuraavasti: Nelivetoisessa autoissa on tuplamäärä vetoakseleita ja -suojakumeja tarkastettavana. Myöskin tasauspyörästöjen öljytilavuus on yhteensä huomattavasti isompi kaksivetoiseen autoon verrattuna. Nelivetoisen auton ajaminen jarrudynamometrille voi myös tuoda ongelmia tietyissä rakenteissa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti